søndag 29. juli 2007

Samferdselsnyhet fra sør-Frankrike

Når jeg er på ferie i utlandet pleier jeg å følge litt med på nyhetene. For å se hva folk er opptatt av der jeg er. Det er ingen unntak denne gangen på ferie her i sør-Frankrike.

Den store samferdselsnyheten her er at det skal bygges en TGV linje (hurtigtog) mellom Lyon og Nice. Dagens linje via Marseille er for treg. Det er regionene seg imellom som har blitt enige. Jeg håper ikke franske myndigheter spør hva norske myndigheter synes om hurtigtog, da kan det hende at det ikke blir noen flere togprosjekteter her i Frankrike. For en del år siden da TGV kom, bygget franskmennene en linje mellom Paris og Lyon. En stund senere sluttet flyene å fly strekningen, fordi folk foretrakk toget. I Nice åpner snart byens første trikke-linje.

Slik burde det også være i Norge, men det skjer svært lite. Dagens tog i Norge går like fort som for 25 år siden. Er det rart folk kjører bil og tar fly?

Jeg mener tiden er overmoden for å bygge høyhastighetsbane i Norge. Jeg mener det er på tide å satse på bane lokalt og nasjonalt.

onsdag 25. juli 2007

Valgfrihet

På ferie her i sør-Frankrike slår det meg hvor mange hyllemeter det finnes med yoghurt. Utvalget er helt enormt. Små beger og store beger, naturell og med smak. Smaker i alle varianter og fra mange produsenter, og når jeg ser etter gjelder ikke det bare yoghurt, men også mange andre typer matvarer. Selv i de små dagligvarebutikkene finnes et utvalg i mat som overgår det meste som finnes i Norge. Hvorfor er det slik? Hvorfor kan jeg ikke få velge blant så mange yoghurt'er i Norge? Svaret vet vi vel, i mat-Norge styrer landbruket og ikke forbrukeren.

Det liker jeg ikke.

mandag 16. juli 2007

Universel utforming

Stadig dukker de opp i avisene, sakene som forteller om kommunens innbyggere som ikke kommer seg inn på kino eller nå sist; inn i kulturhuset med rullestol.

I 2007 er det hårreisende at dette skjer. For meg er det er en selvfølge at alle innbyggere skal kunne komme seg på kino, på teater eller inn til et offentlig kontor uten å måtte be om hjelp.

Universell utforming er etterhvert blitt et begrep som veldig mange innenfor byutvikling kjenner til. Allikevel får vi sakene som forteller om at man ikke kommer over en fortauskant eller inn på kino. Intensjonene er de aller beste, allikevel får vi resultater som er helt borti natta!

Hva er galt? Er reglene uklare, finnes det smutthull? Er politikerne uklare i sin vilje eller bør vi være mer tydelige med våre krav? Er oppfølgingen av politiske vedtak mangelfull?

Det har vært spurt før om slike saker i kommunen, men det er tydelig at vi må spørre igjen. Derfor har jeg sendt spørsmål til Rådmannen i Skedsmo, for å forsøke å få klarhet i hva som er galt når vi til stadighet ser at ting ikke er kommet i orden.

Dette må vi til bunns i!

torsdag 12. juli 2007

Et samfunn bygd nedenfra

Skedsmo kommune skal kjennetegnes som en mangfoldig kommune der mennesker møtes med respekt, åpenhet og toleranse. Mennesket utvikler seg selv og skaper det gode liv sammen med andre.

For Skedsmo Høyre har fellesskap avgjørende betydning, men fellesskap er langt mer enn offentlig sektor alene.

Mennesket utvikler seg og finner sine røtter i familien, nærmiljøet og ulike frivillige fellesskap som får sin styrke fra det engasjement hver og en bidrar med. Et trygt og livskraftig lokalsamfunn utvikles best gjennom å gi de som bor der handlingsrom og muligheter.

Politikken skal være en medspiller i innbyggernes innsats for å utvikle et godt lokalsamfunn, ikke en motspiller. Derfor vil Skedsmo Høyre utvikle Skedsmo til en ”JA-kommune” med rask og positiv saksbehandling.

Du skal få svar på dine henvendelser når du sender noe til Skedsmo kommune. Du skal ikke måtte sende brev på brev, eller måtte møte opp på rådhuset og true med å ikke forlate rådhuset hvis du ikke får et møte.

Skedsmo Høyre vil at alle skal oppleve å bli møtt med respekt og imøtekommenhet fra Skedsmo kommune, uavhengig av inntekt og styrke til å hevde sine rettigheter. Slik er det dessverre ikke alltid i dag.

Det er på tide med ett skifte! Skedsmo Høyre har klare alternative forslag på hvordan utfordringene i Skedsmo kommune kan løses. Skedsmo Høyre er klare til å ta over styringen etter kommunevalget 10.september.

fredag 6. juli 2007

100 år er nok!

John G. Nordeide skriver i et leserinnlegg i Romerikes Blad 4.7.07 rørende om sin Anita, som han mener må fortsette som Ordfører. Han påpeker at Skedsmo i nesten 100 år har vært styrt av sterke, trauste og rettskafne ledere fra Arbeiderpartiet.

Hallo, hvor har Nordeide vært de siste årene?

Jeg stod selv på torvet i Lillestrøm siste lørdagen før valget i 2003 og hørte Arbeiderpartiets Andreas Hamnes love at det ikke skulle bli innført eiendomskatt, allikevel innførte Arbeiderpartiet med Andreas Hamnes og Anita Orlund i spissen den usosiale skatten på egen bolig. Arbeiderpartiets Andreas Hamnes trakk seg midt i kommunestyreperioden fordi det ble stilt spørsmål om flybilletter som vannverkets Henriksen hadde gitt Hamnes. Er det dette Nordeide mener med rettskafne ledere?

Samtidig roser Nordeide Skedsmo kommune og mener at Skedsmo Arbeiderpartiets kan ta æren for en effektivitet kommune med god kvalitet på tjenestene.

Hallo, hvor har Nordeide vært de siste årene?

Mye er bra, men ser han ikke køen av de som trenger sykehjemsplass eller hjelp til rehabilitering? Ser han ikke kloakken som flyter i kjellere rundt på Skjetten, Åsenhagen og Kjeller eller på Solberg? Hva med det dårlige vedlikeholdet av veier, vannledninger og kommunale bygg? Hva med marken som kryper ut av dusjene på Sten-Tærud skole?

Jeg skjønner at Nordeide må si det han sier, han er selv medlem av Skedsmo Arbeiderparti og står selv på lista til kommunevalget. Han ”glemte” dog å underskive sitt innlegg med den vesentlige opplysningen.

Noen sa en gang: ”Makt korrumperer”. Det er kanskje noe i det? 100 år med Arbeiderpartiet i Skedsmo er nok. Det er på tide med et skifte.

Skedsmo Høyre har klare alternative forslag på hvordan utfordringene i Skedsmo kommune kan løses. Skedsmo Høyre er klare til å ta over styringen etter kommunevalget 10.september.

Blogglisten