torsdag 30. august 2007

AP: Ikke mulig å effektivisere mer

Lørdag 25.8 på Strømmen Storsenter under en partidebatt uttalte Arbeiderpartiets Ordførerkandidat Anita Orlund: ”å si opp folk er den eneste måten å effektivisere på i en kommune”. ”Det er ikke mulig å effektivisere mer enn det vi har gjort”.

Det jeg oppfatter Anita Orlund uttrykker er en passiv holdning til kostnadskontroll. Hun mener at det er kun det å si opp ansatte som betyr noe for utgiftene i kommunen. Ikke rart hun må hente mer penger fra innbyggernes lommebøker via eiendomsskatten.

Effektivisering betyr for meg å ha fokus på alle kostnader hele tiden, slik at pengene kan brukes der de virkelig trengs. En bedrift og en kommune må ha fokus på å ha et lavt energiforbruk, sørge for å ha gode innkjøpsavtaler og kutte ut arbeid som ikke tjener noen.

Tidligere har Anita Orlund uttalt at Skedsmo kommune er en av landets mest effektive kommune. Sett opp i mot det hun sa på Strømmen 25.8 blir spørsmålet; siden Skedsmo kommune er en så effektiv kommune, har man sagt opp mange ansatte i kommunen? Jeg mener at dette ikke henger på greip.

Det er helt klart at vi må få på plass nye koster på rådhuset.

Trygge og trivelige lokalsamfunn


Helt siden 60-tallet har beboerne i Riis Terrasse forsøkt å få Skedsmo kommunen med på å finne en løsning på saken om en trygg vei for sitt boligområde. Dagens vei er datidens anleggsvei, den er bratt og veldig uoversiktlig. En bratt vei som på vinterstid er livsfarlig for biler og forgjengere.

Beboerne har gjentatte ganger forsøkt å få kommunen i dialog for å finne en løsning, men de er blitt møtt med en arroganse jeg håper andre slipper å bli utsatt for i kommunen. I svarene fra kommunen blir beboerne selv bedt om å reise en reguleringssak og selv finansiere planen. En kompetanse svært få har. Kommunen har også velvillig pekt på at grunneier rundt området ikke vil avgi grunn til ny vei. Det kan nesten virke som om kommunen ikke vil være med på å finne en løsning i denne saken – hvorfor vet jeg ikke.

Denne saken har jeg tatt opp i teknisk hovedutvalget flere ganger og Rådmannen har gitt meg de samme svarene som beboerne har fått. Også Ordfører Anita Orlund bekrefter ovenfor innbyggerne at kommunen ikke har noe ansvar i saken.

Men plan og bygningsloven er helt klar; Skedsmo kommune kan når som helst og hvor som helst gå inn å lage en reguleringsplan for et område i kommunen. Dessuten; finansiering er ikke en del av en reguleringssak. Det er derfor veldig bra at alle medlemmene i teknisk hovedutvalg har støttet denne saken. Et enstemmig utvalg ba Rådmannen 22. august om å lage en reguleringssak for området. Om Ordfører og Rådmann vil bidra til at saken legges frem senere i høst gjenstår å se.

Skedsmo Høyre mener at alle beboere i Skedsmo kommune må bli møtt med velvillighet og forståelse. Skedsmo Høyre vil styre kommunen med ærlighet og omtanke.

mandag 27. august 2007

Trafikk på Skedsmokorset

I juni fortalte Skedsmo Høyre om det forslaget vi har utformet for hvordan trafikksituasjonen kan løses på Skedsmokorset. Trafikksituasjonen i dag skaper frustrasjon og engstelse og situasjonen kveler normal virksomhet morgen og kveld.

Skedsmo Høyre mener at det primære og viktigste er å få på plass tunnelen under Vardeåsen så fort som mulig. Bare det å få trafikken fra Gjerdrum og Nannestad ut på E6 før Skedsmokorset vil gjøre det mulig å ferdes i lokalsamfunnet på en god og sikker måte.


Tunnel prosjektet ligger inn i Oslopakke 3, og er planlagt bygget i 2018. Skedsmo Høyre mener at det er alt for sent, og vi ber derfor våre stortings- og fylkestingsrepresentanter om å prioritere opp tunnelen under Vardeåsen, slik at den kan bygges før. Prosjektet er allerede regulert, derfor mangler vi bare pengene.


I tillegg har Skedsmo Høyre foreslått at det skal bygges noen mindre veier for de som bor på Skedsmokorset, slik at man å slipper å kjøre igjennom ”korset” hver gang man skal på butikken eller i barnehagen. Veier som kan utformes som miljøgater med gang- og sykkelveier. Penger til våre forslag skal vi bla hente fra fylkets riksveimidler.


Uten tunnelen vil kaos og eksos råde morgen og kveld på Skedsmokorset. Det vil ikke Skedsmo Høyre.

torsdag 23. august 2007

Stolthet og verdighet

Enkefru Svendsen mistet mannen sin for 15 år siden. De hadde bygd huset sitt sammen og ble gjeldsfrie ennå mens hennes mann levde. Enkefru Svendsen er minstepensjonist og har ikke så mange penger i banken. Hun forsøker å få dagene til å gå i hop. Det koster en del penger å bo i huset de bygde for 60 år siden, men hun vil ikke flytte. I hele hennes voksne liv har hun bodd i det huset, det er hennes eneste fast punktet i en så ellers hastig verden. Hun vil ikke flytte. Så har hun barnebarna og når de har fått noen kroner, har hun ikke mange penger igjen. Men hun klarer seg selv.

Det er da Skedsmo kommune kommer og forteller henne at hun må betale eiendomsskatt. Kommunen har så lite penger, og de som styrer vil bruke mer enn de har. Hun leser i avisen at eiendomsskatten utgjør ikke så mange kroner, så dette må hun klare fordi pengene skal gå til gode formål. Og hvis hun ikke klarer å betale, kan hun søke om fritak eller gå på sosialkontoret.

Enkefru Svendsen og hennes generasjon har lært seg å klare seg selv. Ikke belaste andre med sine problemer. Hun skal også klare seg selv. Stolthet og verdighet - hun søker ikke om fritak eller går til sosialen. Enkefru Svendsen velger å betale eiendomsskatten og skrur ned varmen i huset. Hun slutter også å kjøpe den halve flasken med vin hun har pleid å ha på lørdager. Den dagen hun setter seg ned i godstolen, ser på bildet av mannen sin og hedrer hans minne.

For noen kan eiendomsskatten være det som betyr at de må gi slipp på små ting som betyr så mye. Er det slik det skal være?

Mener Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti at dette er verdig og rettferdig? Bare fordi pengene skal gå til idretten og andre gode formål så er det ok å pålegge Enkefru Svendsen eiendomsskatt? Kanskje iveren i å bruke penger har gjort blind?

Skedsmo Høyre mener at slik skal det ikke være. Skedsmo Høyre mener at eiendomsskatten er usosial, fordi alle må betale - uansett betalingsevne. Skedsmo Høyre vil fjerne eiendomsskatten så snart som mulig etter kommunevalget. Det finnes andre måter å finansiere idretten og andre gode formål.

Vi vil styre kommunen med ærlighet og omtanke.

Hundremeterskogen

Brum brum. Vi kjenner vel alle til den lille korpulente bjørnen og de andre små dyrene som bor i Hundremeterskogen. En skog som er selve livet for de små dyrene som bor der.

Slik kan det sikkert også føles for de store og små innbyggerne som har en hundremeterskog i sitt nærområde. Den lille skogen er et friområde som gir en liten pause og muligheten til litt luft i en ellers så trang og hastig tilværelse.

Disse små friområdene er under press. Storsamfunnet vil bygge og utvikle, og små friområder som "ingen" benytter er ideelle områder for utvikling, siden infrastrukturen allerede er på plass.

Jeg mener at vi må være mer kritiske til hvordan vi forvalter de friarealer som finnes i kommunen, særlig i allerede bebygde områder. Vi må ikke bygge ned alle grønne lunger i kommunen, vi må la det stå noe igjen til de som kommer etter oss. Vi lever i en verden på lån fra fremtidige generasjoner, kanskje de har andre planer?

Vi skal være oppmerksomme på og at vi må trå mer varsomt frem i slike saker. Skedsmo Høyre ønsker også å lytte til de innbyggerne som allerede bor i slike berørte områder. I flere saker har Skedsmo Høyre sagt nei til nedbygging av grønne områder, og vi vil fortsette å gjøre det fremover.

Vi vil styre kommune med ærlighet og omtanke.

onsdag 22. august 2007

I politisk glasshus?

Under et politisk debattmøte fra Bergen på tv tirsdag 21.8, kom det frem at statsminister Stoltenberg har kritisert Høyre etter skattefusk-saken til Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen. Også Martin Kolberg retter skyts mot Høyre fra partikontoret.

Jeg oppfatter at Arbeiderpartiet ønsker å score politiske poenger på saken. Da burde de kanskje se i egne rekker? Men, det kan jo hende at ingen har fortalt partikontoret i Arbeiderpartiet om hva som skjedde i kjølvannet av avsløringen rundt vannverkssaken på nedre Romerike med en deres egne partifeller.

Daværende Ordfører Andreas Hamnes innrømmet å ha tatt i mot flybilletter til private turer betalt av NRV/RA2. Arbeiderpartiet i Skedsmo tok aldri et oppgjør om saken. De fredet Hamnes og gav han permisjon med full lønn, inntil han selv valgte å gå av som Ordfører. Jeg har ennå ikke hørt noen i Arbeiderpartiet si at det Hamnes gjorde var galt.

Jeg liker ikke slike saker. Alle partier har mennesker i sine rekker - og med mennesker kommer feil. Kan vi forvente noe annet? Hvorfor må partiene gjøre politiske poeng ut av dette?

Uansett hvem som hyler - det setter politikken og valgkampen totalt i skyggen, og gjør det vanskelig for meg som valgkampmedarbeider å få frem hva jeg vil med kommunen i fremtiden.

Sentrale politikere i sentrale sirkusdebatter på tv ødelegger min lokale valgkamp! Det liker jeg ikke!

onsdag 15. august 2007

Miljø på lån

For Skedsmo Høyre er ansvaret for å forvalte naturen og overlate den til neste generasjon i best mulig stand viktig. Derfor legger Høyre "føre-var"- og "forurenseren-betaler"- prinsippene til grunn for miljøpolitikken. Vi har bare miljøet på lån fra fremtidige generasjoner. Derfor ser Skedsmo Høyre at hensynet til miljø skal ivaretas på alle politikkområder. Å løse de store klimaproblemene vi står ovenfor i dag er både en global og lokal utfordring. Skedsmo Høyre vil tenke globalt og handle lokalt.

Høyres visjon er at Skedsmo kommune skal bli en lavutslipps-kommune og gjøre energi og miljø til en merkevare bla ved å ta i bruk ny teknologi fra miljøene på Kjeller. Skedsmos naturressurser og kulturminner må forvaltes og bevares på en måte som gjør at vi kan overlate dem til neste generasjon med god samvittighet.

Derfor ønsker Skedsmo Høyre å innføre en lokal energi- og klimaplan - med eget miljøregnskap. Vi ønsker å ha fokus på å sikre oppfølging av Enøk-tiltak i kommunale bygninger og oppfølging av Enøk-tiltak i nye byggeprosjekter. Kanskje må nye hus bygges på en annen måte for å redusere energi-forbruk. Det skal innføres utslippsfrie kjøretøy i den kommunale hjemmetjenesten. Vi ønsker å kopiere Oslo og innføre en ordning med støtte til utskifting av gamle forurensende vedovner til fordel for nye rentbrennende ovner. Skedsmo Høyre vil ha økt bruk av fjernvarme. Vi vil også øke sorteringen av søppel, både fra husholdninger og bedrifter.

Vi vil styre kommunen med ærlighet og omtanke.

søndag 12. august 2007

Idretten - en viktig verdiformidler

Idretten bidrar til trygge og gode oppvekstmiljøer, og fremmer god helse blant barn og unge. Den organiserte idretten er en av samfunnets mest sentrale verdiformidlere. I tillegg er idretten en av de viktigste arenaene for samfunnsnyttig frivillig innsats. Skedsmo Høyre mener at kommunens primære oppgave innenfor idrett er å sikre bredde- og barneidretten gode og stabile rammer.

Derfor vil Skedsmo Høyre etablere en samarbeidsmodell mellom idrettslagene og kommunen for å sikre drift og vedlikehold av idrettsanlegg. Det vil også være viktig å arbeide for å styrke den daglige driften av idrettslagene. Skedsmo Høyre ønsker også å videreføre gratisprinsippet for barn og unges bruk av kommunale anlegg.

Fokuset i anleggsutviklingen må fortsatt være på idrettsanlegg med stort brukerpotensial og flerbruksanlegg. Idrettsanlegg bør lokaliseres og utvikles slik at de blir viktige sosiale møteplasser der barn og ungdoms interesser og behov er ivaretatt. Derfor vil Skedsmo Høyre sikre bygging av ny flerbrukshall på Skedsmokorset og bygging av nytt kunstgressanlegg på Melbyjordet.

Det vil være viktig at planlegging, bygging og drift av slike anlegg må gjøres i samarbeid med idrettslagene og idrettsrådet. Alle nye anlegg skal bygges med tanke på tilgjengelighet og brukervennlighet for funksjonshemmede. I tillegg vil Skedsmo Høyre arbeide for etablering av et regionalt svømmeanlegg på Romerike, utvikle Lintjernmyra ved Solberg til flerbruksanlegg med skiarena og skytebane og skape et regionalt skøyteanlegg på Romerike.

Omsorg fra fellesskapet

Omsorg er kommunens største og viktigste oppgave. Skedsmo Høyre vil at kommunen skal være garantisten for at alle innbyggere får den hjelp og støtte de behøver i alle livets faser. En 20 åring skal få samtaleterapi når det behøves, slik at livet blir litt enklere, en 40 åring skal få støtte og rehabilitering umiddelbart etter et slag og en syk 60 åring skal få litt hjelp hjemme, slik at man kan bo der lengst mulig.

Det er viktig at kommunen skal være der og tre støttende til overfor den som trenger hjelp og for de pårørende når de trenger hjelpen. Vi ser dessverre tilfeller der rehabilitering kommer for sent eller at pårørende sliter seg ut for å ta vare på en venn, et familiemedlem eller sin partner. Slik skal det ikke være.

Skedsmo Høyre vil at alle skal være en del av fellesskapet men behandles som enkeltmennesker og få den hjelp som de behøver, ikke bare den hjelp kommunen kan gi. Derfor vil Skedsmo Høyre organisere omsorgsapparatet slik at den som trenger hjelp og støtte settes i fokus. Skedsmo Høyre vil innføre en serviceavtale i hjemmetjenesten som sikrer at eldre og andre hjelpetrengende får vite når hjemmehjelpen eller hjemmesykepleien kommer, hva slags oppgaver som skal gjøres, hvor ofte og hvor lenge hjelpen skal vare.

Det skal føles trygt å få hjelp og den som får hjelp skal føle at stoltheten og verdigheten er ivaretatt fra kommunens side. Derfor vil Skedsmo Høyre også utvikle en fasthjelpsordning i hjemmehjelpen og hjemmesykepleien, slik at brukerne får færrest mulig hjelpere å forholde seg til, og at den enkelte får større mulighet til å bestemme hvem som skal utføre hjelpen. Skedsmo Høyre vil også bygge et nytt sykehjem i kommunen for de som behøver en trygg plass når det å bo hjemme er blitt vanskelig.

Vi vil styre kommunen med ærlighet og omsorg.

Blogglisten