lørdag 28. februar 2009

Pressen rolle i debatten

Lørdag 28.2.2009 la jeg merke til at på forsiden til Aftenpostens nettsider bruker avisen et uttrykk jeg mener er meget spekulativt; ”Hvem sammenlignet Frp-formann Siv Jensen og Hitler?” Dette blir benyttet som overskrift i ukens ”Nyhetsquiz uke 9/09 ”.

Jeg oppfatter at ingen har gjort det, det vil si det er kun Siv Jensen selv som har trukket frem Hitler i denne saken. Og hun forsøker således å fremstå som et offer i saken. Noe hun har lykkes godt med, siden Aftenposten og mange andre aviser har tatt hennes ord i bruk.

Per Kristian Foss sammenlignet som Aftenposten korrekt skriver på neste side i ”Nyhetsquiz uke 9/09”- Siv Jensens angrep på islam med angrepene på jødene i mellomkrigstiden. Men å skrive ”Hvem sammenlignet Frp-formann Siv Jensen og Hitler” på førstesiden av nettutgaven etterlater et inntrykk av at ”noen faktisk har sagt det om Siv Jensen”.

Jeg synes det er meget uheldig at avisene nører opp under en slik vanskelig debatt som islam og fremmedfrykt. Ved å generalisere og spisse debattanters innlegg setter avisene "sitt" lys på saken og jeg mener dette bidrar til at avisene bygger opp under frykt og misforståelser - i stedet for å klargjøre og la leseren selv konkludere rundt sitt eget syn. Pressen har stor makt og må ta sitt ansvar for at det føres en nyansert, seriøs og balansert debatt også her.

Jeg oppfattet i denne saken at Aftenposten støttet Siv Jensen og tilla Per Kristian Foss uttalelser som han ikke har uttrykt. Jeg er derfor glad for at Aftenposten korrigerte saken sin på nett etter at de ble gjort oppmerksom på dette.

Blogglisten