lørdag 18. april 2009

Pirate Bay dommen - alvorlige konsekvenser

Pirate Bay ble dømt til ett års fengsel for medvirkning til brudd på opphavsretts-lovgivningen. Med andre ord, de har ikke direkte bidrat til piratkopiering av spill, programvare, musikk og filmer, men lagt til rette for at det kan skje. Og de har visst om at det skjer.

Blir denne dommen stående, vil det få alvorlige konsekvenser for bredbåndselskapene, Google / Yahoo og mange flere. De vil bli rammet av denne dommen, fordi de vet at folk bruker tjenestene deres for å finne og laste ned piratvarer.

Det er ingen teknisk forskjell mellom Pirate Bay og Google/bredbåndselskapene. De to sistnevnte legger til rette for at piratkopier finnes og spres. Og de vet om det. Derfor må underholdningsbransjen saksøke de store selskapene, hvis ikke fremstår de som useriøse og vil miste troverdighet i denne kampen.

Men, er det mulig for disse selskapene å innføre en sensur? Nei, fordi så lenge det er mulig å lage kopier og spre de vil det dukke opp nye leverandører av piratvare hele tiden.
De kan bli pålagt angiverrollen, som å fortelle hvem som sitter hvor å laster ned piratkopier. Men det løser ikke problemet på lang sikt - teknikken til piratene er 3 hakk bedre enn myndighetenes - hele tiden. Allerede jobbes det med å innføre kryptering av pirattrafikken, slik at den bli umulig å lese.

Jeg tror at så lenge underholdningsbransjen går etter ungdommer som sprer piratvarer, får de støtte. Men den dagen de saksøker store etablert selskaper kommer de til å få motstand. Der er det aksjekursen som styrer.

Jeg mener at det er underholdningsbransjen som til slutt må ta ansvaret for egne produkter. De må bite i det sure eplet - ved å bruke penger på nye teknologier som sikrer inntektene samtidig som de gir folket den underholdningen de vil ha - når som helst, hvor som helst. Først da ser vi kanskje slutten på denne saken.
Blogglisten