fredag 29. juni 2007

Skivebom!

I kommunen har vi en skytebane og et aktivt skytterlag. De jobber hardt for å holde aktiviteten oppe og organisasjonen sin vedlike. For det skal de ha all honnør.

Skytterlaget har hatt en skytebane sørvest i Skedsmo i mange år. Men, kommunen har regulert området hvor skytebanen ligger til boligområde. Det betyr at skytebanen forsvinner den dagen noen vil bygge hus i området.

Men hvor skal skytebanen være? I flere saker som jeg har vært med på å behandle i kommunen de siste 4 årene, viser at Arbeiderpartiet i Skedsmo ikke vil si noe om hvor den nye skytebanen skal ligge. I flere år har saken gått fra kontor til kontor på rådhuset uten en løsning.

Hvorfor Arbeiderpartiet ikke vil løse saken om skytebane, må de svare på selv.

Jeg mener at skytterlaget på lik linje med Skjetten fotballklubb og andre idrettslag i kommunen skal ha et sted å være. Hvorfor ikke utvikle Lintjernmyra ved Solberg til et flerbruksanlegg med en skiarena og skytebane?

Ideen er gratis!

torsdag 28. juni 2007

Grønt og kunst

Vi har mange små runde områder i kommunen vår. Noen flate av stein, andre mer bevokste med ugress og andre buskvekster. Bare en sjelden gang ser du et rundt område som ser pent ut.


Kommer du til kommunen med bil, er det disse områdene du først ser. Jeg snakker om rundkjøringer.

I Norge er det nesten en tradisjon at rundkjøringer skal være små og stygge. I utlandet er ofte rundkjøringer store og benyttet som utstillingsvinduer for rik flora og kunst. Hvorfor gjør vi ikke dette her i vår kommune?

Jeg mener Skedsmo kommune skal spørre næringslivet og kunstere om de kunne tenke seg å bidra til å lage mer spennende rundkjøringer.

Ja til grønt og kunst!

En stat i staten?

I dagens Romerikes Blad kan vi lese: "Som eneste distriktsveisjef i landet, sier Nils-Erik Bogsrud nei å sette opp skilt som skal få trøtte sjåfører til å sove noen minutter før de kjører videre".

Litt merkelig blir saken, fordi det er Vegdirektoratet som vil ha skiltene ut langs veiene fordi de tror skiltene kan redde menneskeliv.

Hva er det vi ser konturene av her? Vegdirektoratet skal være øverste fagmyndighet på veier og veisikkerhet og Statens vegvesen er den som skal sørge for at veiene våre bygges og vedlikeholdes. For meg virker det som om Statens vegvesen region Romerike setter seg over Vegdirektoratet og overprøver beslutninger som skal bidra til veisikkerhet.

Værre er det at veien det snakkes om er E6 mellom Jessheim og Minnesund, en strekning som dessverre omtales som "dødsveien". Jeg mener at alle forsøk på å redusere trafikkulykker burde stå uprøvd.

Det er kanskje på tide med en gjennomgang av kommandolinjer og fullmakter innen veisektoren?

[Siste 2007-06-28, kl 18:00]: Romerikes Blad kan nå melde: "Først var det ikke aktuelt – nå vil distriktsveisjef Nils-Erik Bogsrud sette opp de skiltene han har fått".

Det kan se ut som om kommandolinjene fungerer allikevel, og det er godt nytt.

onsdag 27. juni 2007

Vi er rammet av "kubisme"

Skedsmo kommune vokser og stadig nye bygninger dukker opp. Som medlem av hovedutvalg for teknisk/plan er jeg med på å regulere tomter og gjøre vedtak om estetikken i et byggeprosjekt.
Det som slår meg er at veldig mange bygg reises som firkanter med murstein eller pusset betong. Det virker som om arkitektene benytter samme mal når de reiser nye bygg i dag. Vi er rammet av kubisme.

Det er ikke ulovlig å bygge mange like firkantede bygg, men det blir fort et kjedelig bybilde. Jeg ønsker meg en mer allsidig bygningsmasse. At flere bygninger reises med et eget særpreg og gjerne med en høyere kvalitet enn i dag. Jeg mener vi behøver flere bygninger i glass, flere bygninger med utspring og med et uttrykk som gjenspeiler utbygger. Jeg mener også at vi tåler å reise høyere bygninger i deler av kommunen. Det ville vært spenstig og jeg tror at det offentlig rom ville blitt mye mer spennende å bevege seg i.

Herved er utfordringen til utbyggere og arkitekter overlevert.

Gjennomslag for ny Riis-vei

Saken om vei i Riis Terasse har pågått siden 1963. I våres avviste Ordføreren at kommunen har noe ansvar i saken. Innbyggerne har ønsket å få kommunen på banen for å få en løsning i saken.

Jeg mener at i denne saken må det gå an å ha en praktisk tilnærming for å finne en løsning. Både kommunen og innbyggerne gjør lurt i å legge historien i saken til side. Det åpenbare i saken er at Skedsmo kommune har et ansvar for alle sine innbyggere, og kommunen kan når som helst lage et reguleringsforslag for ny vei.

Derfor ba jeg Rådmannen i Skedmo om et svar på hva som er gjort, og hva kommunen kan gjøre for innbyggerne. I Hovedutvalgsmøte 20. juni fikk jeg et svar som ikke var så positivt. Derfor fremmet jeg et forslag om at rådmannen skal legge fram en reguleringsplan for en ny vei for beboerne i Riis Terrasse. Jeg er veldig glad for at hele hovedutvalget støttet forslaget og understreket at det måtte legges frem så snart som mulig.

Når det kommer til bygging av veien vil det selvsagt koste penger. Men det får vi ta når den tid kommer. En reguleringsplan handler ikke om økonomien i prosjektet.

tirsdag 26. juni 2007

Miljø og nærmiljø i Skedsmo

Hvordan ønsker vi at Skedsmo kommune skal se ut i fremtiden? Skal vi bygge ned alle sentrumsnære grønne områder, bare området skal brukes til "gode formål"? Eller skal vi forsøke å ta vare på noe av friområdene? I den senere tid har vi sett at Arbeiderpartiet ønsker å bygge ut flere områder som i dag benyttes til dyrket mark. Vi ser det på Strømmen og vi ser det på Skedsmokorset.

Hvis Arbeiderpartiet i Skedsmo fortsetter denne kursen vil du ganske snart måtte bruke bil, buss eller sykkel først før du kan trå barbeint i gresset. Jeg ser at det blir et stort press på grønne områder i fremtiden. Hvor skal innbyggerne i sentrumsnære områder ha grønne områder? Hvor skal man kunne sparke ball, kaste freesbee eller bare legge seg ned på gresset og nyte solen uten at trafikken kommer alt for nær?

Jeg vil være med å utvikle kommunen og de sentrumsnære områdene, men det må gjøres uten å ødelegge friområdene! Er det bare asfalt, brostein og murpuss som skal råde i sentrumsområder i kommunen? Er et 10 x 10 meter stort grøntområde med en benk en park? Bygges de grønne områder ned, er de borte for alltid.

Jeg vil ha en annen tilnærming til sakene, det er viktig å ha en varsom holdning til nedbygging av eksisterende natur- og friluftsarealer. Jeg ønsker en forsiktig utbygging av Bråtejordet, utvikle området rundt Huseby Gård til et område med park og fritidsaktiviteter og utvikle et parkanlegg på Stortorget i Lillestrøm.

Trafikk på Skedsmokorset

På Skedsmokorset skaper trafikksituasjonen daglig frustrasjon og engstelse. Trafikken kveler normal virksomhet morgen og kveld. Utvikling av næringsliv og tjenester til innbyggerne stopper opp hvis ikke noe gjøres. Derfor la Skedsmo Høyre frem sitt forslag til løsning av trafikksituasjonen på Skedsmokorset fredag 8. juni. Et konkret forslag til hvordan flere veier med gang- og sykkelveier vil gi innbyggerne en enklere hverdag når bilen, sykkelen eller bena skal brukes. Poenget er at man skal slippe å kjøre igjennom ”korset” hver gang man skal på butikken eller i barnehagen.

Selv om vi har tegnet de konkrete forslagene til nye veier med tjukke streker på kartet skal ikke Skedsmo Høyre bestemme nøyaktig hvor veiene skal gå. Hensikten er først og fremst å starte en prosess for å løse trafikkproblemene i området. Alle som er opptatt av trafikken på "korset" må komme på banen nå.

Etter at Skedsmo Høyres forslag ble kjent har vi mottatt mange gode innspill og tilbakemeldinger, som vi skal ta med oss i det videre arbeidet. Penger til våre forslag skal vi bla hente fra fylkets riksveimidler.

Et annet viktig punkt er å få trafikken fra Gjerdrum og Nannestad ut på E6 før Skedsmokorset. Derfor må tunnelen under Vardeåsen bygges snarest, ikke i 2018 som foreslått i Oslopakke 3. Dette er en stat/fylke sak, men Skedsmo Høyre jobber i alle kanaler for å få tunnelen tidligere på plass. Uten tunnelen vil kaos og eksos råde morgen og kveld på Skedsmokorset. Det vil ikke Skedsmo Høyre.

Blogglisten