tirsdag 6. april 2010

Stø kurs mot stupet?

Jernbanen råtner der den ligger, det er kø for å komme på sykehus, mange kommuner kutter i viktige tjenester og kriminaliteten fører med seg redsel og utrygghet. Det kuttes i tjenester som vi er avhengige av - samtidig som nye tjenester og lover som er ment godt pålegger oss stadig nye utfordringer på sikt.

Det virker som mange politikere er på bærtur – skikkelig på bærtur i ulendt terreng. Nå er det på tide med en stopp. En pause for å løfte blikket, for å finne ut av hvor vi skal. Skal vi fortsette med klatting og brannslukking vil det til slutt gå ille. Dagens nevnte problemer vil bare bli større og flere.

På slutten av 1700-tallet hadde vi demokratiseringsbølgen med revolusjonen i Frankrike som etter hvert gav grunnlaget for mange lands grunnlover. På 1800-tallet kom industraliseringen og på begynnelsen av 1900-tallet hadde vi kriger og gjenoppbyggingen. Nå oppfatter jeg at vi er inne i en forvaltningsperiode. Hvor generasjonene bruker penger og bevilger seg goder og kjører reformer – uten at det ser ut til å lede noen vei.

Men – hvor skal vi? Jeg mener det er på tide å legge grunnlaget for et nytt fremtidsrettet samfunn. Det krever modige innbyggere, politikere og samfunnsbyggere – det krever nye lover , visjonære tanker og endret syn på vedtatte sannheter.

Regjeringen har lansert et prosjekt for å se fremover. Men store endringer kommer ikke med dagens rød/grønne regjering – som har i sin bunnplanke at staten vet best og at flest offentlig ansatte er bra. De tørr ikke å utfordrer sine egne vedtatte sannheter - gjør de det, da snakker vi. Men inntil da, blir det bare en fortsatt tur i ulendt terreng uten mål og mening.

Og snart er det slutt på "Kvikk Lunsjen" - hva skjer da?

Ingen kommentarer:

Blogglisten