onsdag 14. april 2010

Elektronisk merking av deg

[Oslo, år 2025]: Du får en melding; en innkalling fra kommunen. Du har fått time neste uke for eHID - electronic Human Identification. En liten brikke skal plasseres inn under huden din, inngrepet tar 3 minutter og kan oppleves som en blodprøve.

Dette kan faktisk bli virkelighet - teknologien finnes i dag og det finnes de som mener at alle mennesker skal merkes. Det vil lette politietterforskning, gi oss et tryggere samfunn og spare samfunnet for store ressurser... Hørt den før?

Høringsfristen for Datalagringsdirektivet (DLD) går ut i disse dager og Politiets Sikkerhetstjeneste (PST), Kripos og Politiets Fellesforbund varsler økt terror og flere kriminelle i Norge hvis vi ikke innfører Datalagringsdirektivet.

Når statens politimakt går så sterkt inn for DLD bør det ringe mange bjeller. For politiet er DLD bare et verktøy, de tenker ikke personvern. Hva blir det neste? Elektronisk merking av alle innbyggere?

Jeg mener at å overvåke alle nordmenn i tilfelle noen gjør noe galt, er helt forkastelig. Ved å sette elektronisk overvåkning alle nordmenns kommunikasjon i et system forsvinner en av bærebjelkene i demokratiet vårt.

Alle er uskyldige inntil det motsatte er bevist. Med DLD kan det fort bli det motsatte - en uskyldig spøk eller at man er på feil sted til feil tid kan medføre at det er DU som må bevise din uskyld. Jeg mener at DLD er bare et trinn i stigen opp til total overvåkning.

Jeg vil ikke ha en stat som vet alt om alle, ei heller en stat som ikke tar personvernet på alvor.

Tidligere innlegg om DLD - link

1 kommentar:

Sigve sa...

De som ikke har noe å skjule har vel heller ikke noe å frykte. Så lenge informasjonen ikke kommer på avveie og blir brukt til kommersielle formål burde det vel ikke være så skummelt.

Det finnes nok flere teknologiske løsninger som hindrer at informasjonen om deg kan leses i klartekst.

Tenk så kjekt å alltid ha legejournalen med seg, alltid ha tilgang til personlige opplysninger, kanskje i kombinasjon med en ekstern dings, slik som mobiltelefonen.

Spennende fremtidsutsikter... hvorfor vente til 2025?

Blogglisten