onsdag 19. desember 2007

Julen 2007

Når året går i mot slutten begynner jeg å tenke litt på hva som har vært og hva som kan komme. Mulig det har noe med alder å gjøre, jeg har iværtfall fått briller på nesen i høst. Privat har det vært et år med bytte av jobb og en utgang fra lokalpolitikken. Til glede og sorg. Ellers har det vært det store miljøåret. Det er blitt veldig populært å snakke om miljø og CO2 - men det ser ut til at det gjøres svært lite. Selv den rød-grønne regjeringen som skulle være så grønn har gjort lite, bortsett fra å levere festtaler på radio og tv.

Selv forsøker jeg å resirkulere glass, metall, papir - eh forresten ikke julepapir, det skal kastes i restavfallet. Ikke lett å huske alt. Rart, det er blitt en hel industri rundt mitt søppel, slik var det ikke før, da var det bare tomflasker som skulle bæres tilbake til butikken. Bilen står pent i garasjen fordi bussen brukes til og fra jobb. Jeg er heldig som bor nært et kollektivknutepunkt, ikke alle er det. Enkelte må fortsatt gå 2 timer på ski og vasse i snø til midjen før de kommer seg til folk - hvis det min far sier er sant da. Året som kommer blir sikkert også et miljøår, hvis det ikke dukker opp en krig eller en stor katastrofe. Da dreies fokus en annen vei - igjen.

I den private sfære ser det lyst ut i 2008. Jeg skal gifte meg med min kjære, det vil si, det heter partnerskap for den minoriteten jeg tilhører. Planer er lagt og invitasjonslister må konstrueres. Det siste er virkelig ikke lett det kan jeg skrive under på. Lokaler er leiet og reiser skal bestilles. Hva med menyen? Alt ligger tilrette for et spennende år, og det er heldigvis mye som igjenstår før jeg kan oppsummere 2008. Hva som skjer av store ting på jobben eller i verden - det skjer. Hm, jeg pleier ikke å være så lite interessert, det må være juleferien og høytidsånden som har sneket seg innpå meg.

Jeg vil med dette ønske alle en riktig god og varm jul - eh varm er kanskje ikke et heldig ord i denne sammenhengen. Vel vel, en riktig god jul til alle sammen!

Nå gleder jeg meg til "Tre nøtter for Aksepott", da er det jul for meg.

Roger

mandag 10. september 2007

Omsorg - den største oppgaven

Skedsmo Høyre er klar på at omsorg er kommunens største og viktigste oppgave. Vi vil at kommunen skal være garantisten for at alle innbyggere får den hjelp og støtte de behøver i alle livets faser.

Det er viktig at kommunen skal være der og tre støttende til overfor den som trenger hjelp og for de pårørende når de trenger hjelpen. Vi ser dessverre tilfeller der rehabilitering kommer for sent eller at pårørende sliter seg ut for å ta vare på en venn, et familiemedlem eller sin partner. Slik skal det ikke være.

Skedsmo Høyre vil at alle skal være en del av fellesskapet men behandles som enkeltmennesker og få den hjelp som de behøver, ikke bare den hjelp kommunen kan gi.

Skedsmo Høyre vil
- Bygge nytt sykehjem.
- Alle som har behov for sykehjemsplass skal få tilbud om dette i løpet av fire uker.
- Tilby fritt brukervalg i hjemmehjelpen
- Utvikle en fasthjelpsordning i hjemmehjelpen og hjemmesykepleien, slik at brukerne får færrest mulig hjelpere å forholde seg til, og at den enkelte får større mulighet til å bestemme hvem som skal utføre hjelpen.
- Innføre fritt brukervalg i hjemmetjenesten.
- Innføre serviceavtale i hjemmetjenesten som sikrer at eldre og andre hjelpetrengende får vite når hjemmehjelpen eller hjemmesykepleien kommer, hva slags oppgaver som skal gjøres, hvor ofte og hvor lenge hjelpen skal vare.
- Styrke arbeidet med personer som har psykiske lidelser. Høyre vil arbeide for å opprette flere tilrettelagte botilbud i samarbeid med spesialisthelsetjenesten.
- Øke antall kortidsplasser.
- Arbeide for døgnkontinuerlig tilbud om lindrende behandling ved livets slutt, enten i eget hjem eller i hospice-avdeling.
- Arbeide for å utvide tilbudet med terapibasseng.
- Tilby trygghetsalarm til alle som har behov. Ingen skal behøve å vente lengre enn en måned.
- Sikre Frivillighetssentralen gode rammebetingelser slik at den fortsatt kan være en møteplass mellom enkeltmennesker, frivillige organisasjoner og kommunen.
- Sikre at velferdssentralene består.
- Utvikle eget program for informasjon og veiledning til pårørende.

fredag 7. september 2007

Rødt eller blått?

Flere venner jeg har snakket med de siste dagene er usikre på hva de skal velge – rødt eller blått? De oppfatter at partiene i mange saker står likt. Hvordan kan man da velge?

Hvis du ikke oppfatter et stort skille i politiske saker, er det allikevel en stor forskjell i politisk ideologi og utgangspunkt for retningen i politikken.

Det koker ned til hva som er viktigst for deg; vil du ha en politikk som gir deg en mulighet til å leve ditt liv som du vil med en kommune som legger til rette eller vil du ha en politikk som tar utgangspunkt i hva kommune kan tilby deg og hvilke rammer som begrenser deg? Vil du ha en politikk som gir deg mulighet til utvikle deg og ditt liv i kommunen, eller vil du ha partier som hele tiden jobber for å skape politikk ut av alt? Som vil regulerer alt og alle?

Det er det kommunevalget egentlig handler om.

Jeg som Høyrepolitiker vil ikke styre alt og alle. For meg er enkeltmenneskets frihet til å leve sine liv viktig, kommunen skal ikke styre alt fra vugge til grav. Jeg mener at kommunen skal legge til rette for og være en støtte for innbyggerne, næringsliv, lag og foreninger når innbyggerne trenger hjelp.

Våre motstandere i Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti har det motsatt standpunktet. De røde partiene vil lage politikk av alt, kommunen skal regulere og styre hele livet ditt. Hvis ikke kommune har en tjeneste du behøver, så kan du ikke forvente at du får den.

Skedsmo Høyre vil at alle skal være en del av fellesskapet men behandles som enkeltmennesker og få den hjelp som de behøver, ikke bare den hjelp kommunen kan gi. Skedsmo Høyre vil at kommunen skal være garantisten for at alle innbyggere får den hjelp og støtte de behøver i alle livets faser.

Det er ditt valg!

torsdag 30. august 2007

AP: Ikke mulig å effektivisere mer

Lørdag 25.8 på Strømmen Storsenter under en partidebatt uttalte Arbeiderpartiets Ordførerkandidat Anita Orlund: ”å si opp folk er den eneste måten å effektivisere på i en kommune”. ”Det er ikke mulig å effektivisere mer enn det vi har gjort”.

Det jeg oppfatter Anita Orlund uttrykker er en passiv holdning til kostnadskontroll. Hun mener at det er kun det å si opp ansatte som betyr noe for utgiftene i kommunen. Ikke rart hun må hente mer penger fra innbyggernes lommebøker via eiendomsskatten.

Effektivisering betyr for meg å ha fokus på alle kostnader hele tiden, slik at pengene kan brukes der de virkelig trengs. En bedrift og en kommune må ha fokus på å ha et lavt energiforbruk, sørge for å ha gode innkjøpsavtaler og kutte ut arbeid som ikke tjener noen.

Tidligere har Anita Orlund uttalt at Skedsmo kommune er en av landets mest effektive kommune. Sett opp i mot det hun sa på Strømmen 25.8 blir spørsmålet; siden Skedsmo kommune er en så effektiv kommune, har man sagt opp mange ansatte i kommunen? Jeg mener at dette ikke henger på greip.

Det er helt klart at vi må få på plass nye koster på rådhuset.

Trygge og trivelige lokalsamfunn


Helt siden 60-tallet har beboerne i Riis Terrasse forsøkt å få Skedsmo kommunen med på å finne en løsning på saken om en trygg vei for sitt boligområde. Dagens vei er datidens anleggsvei, den er bratt og veldig uoversiktlig. En bratt vei som på vinterstid er livsfarlig for biler og forgjengere.

Beboerne har gjentatte ganger forsøkt å få kommunen i dialog for å finne en løsning, men de er blitt møtt med en arroganse jeg håper andre slipper å bli utsatt for i kommunen. I svarene fra kommunen blir beboerne selv bedt om å reise en reguleringssak og selv finansiere planen. En kompetanse svært få har. Kommunen har også velvillig pekt på at grunneier rundt området ikke vil avgi grunn til ny vei. Det kan nesten virke som om kommunen ikke vil være med på å finne en løsning i denne saken – hvorfor vet jeg ikke.

Denne saken har jeg tatt opp i teknisk hovedutvalget flere ganger og Rådmannen har gitt meg de samme svarene som beboerne har fått. Også Ordfører Anita Orlund bekrefter ovenfor innbyggerne at kommunen ikke har noe ansvar i saken.

Men plan og bygningsloven er helt klar; Skedsmo kommune kan når som helst og hvor som helst gå inn å lage en reguleringsplan for et område i kommunen. Dessuten; finansiering er ikke en del av en reguleringssak. Det er derfor veldig bra at alle medlemmene i teknisk hovedutvalg har støttet denne saken. Et enstemmig utvalg ba Rådmannen 22. august om å lage en reguleringssak for området. Om Ordfører og Rådmann vil bidra til at saken legges frem senere i høst gjenstår å se.

Skedsmo Høyre mener at alle beboere i Skedsmo kommune må bli møtt med velvillighet og forståelse. Skedsmo Høyre vil styre kommunen med ærlighet og omtanke.

mandag 27. august 2007

Trafikk på Skedsmokorset

I juni fortalte Skedsmo Høyre om det forslaget vi har utformet for hvordan trafikksituasjonen kan løses på Skedsmokorset. Trafikksituasjonen i dag skaper frustrasjon og engstelse og situasjonen kveler normal virksomhet morgen og kveld.

Skedsmo Høyre mener at det primære og viktigste er å få på plass tunnelen under Vardeåsen så fort som mulig. Bare det å få trafikken fra Gjerdrum og Nannestad ut på E6 før Skedsmokorset vil gjøre det mulig å ferdes i lokalsamfunnet på en god og sikker måte.


Tunnel prosjektet ligger inn i Oslopakke 3, og er planlagt bygget i 2018. Skedsmo Høyre mener at det er alt for sent, og vi ber derfor våre stortings- og fylkestingsrepresentanter om å prioritere opp tunnelen under Vardeåsen, slik at den kan bygges før. Prosjektet er allerede regulert, derfor mangler vi bare pengene.


I tillegg har Skedsmo Høyre foreslått at det skal bygges noen mindre veier for de som bor på Skedsmokorset, slik at man å slipper å kjøre igjennom ”korset” hver gang man skal på butikken eller i barnehagen. Veier som kan utformes som miljøgater med gang- og sykkelveier. Penger til våre forslag skal vi bla hente fra fylkets riksveimidler.


Uten tunnelen vil kaos og eksos råde morgen og kveld på Skedsmokorset. Det vil ikke Skedsmo Høyre.

torsdag 23. august 2007

Stolthet og verdighet

Enkefru Svendsen mistet mannen sin for 15 år siden. De hadde bygd huset sitt sammen og ble gjeldsfrie ennå mens hennes mann levde. Enkefru Svendsen er minstepensjonist og har ikke så mange penger i banken. Hun forsøker å få dagene til å gå i hop. Det koster en del penger å bo i huset de bygde for 60 år siden, men hun vil ikke flytte. I hele hennes voksne liv har hun bodd i det huset, det er hennes eneste fast punktet i en så ellers hastig verden. Hun vil ikke flytte. Så har hun barnebarna og når de har fått noen kroner, har hun ikke mange penger igjen. Men hun klarer seg selv.

Det er da Skedsmo kommune kommer og forteller henne at hun må betale eiendomsskatt. Kommunen har så lite penger, og de som styrer vil bruke mer enn de har. Hun leser i avisen at eiendomsskatten utgjør ikke så mange kroner, så dette må hun klare fordi pengene skal gå til gode formål. Og hvis hun ikke klarer å betale, kan hun søke om fritak eller gå på sosialkontoret.

Enkefru Svendsen og hennes generasjon har lært seg å klare seg selv. Ikke belaste andre med sine problemer. Hun skal også klare seg selv. Stolthet og verdighet - hun søker ikke om fritak eller går til sosialen. Enkefru Svendsen velger å betale eiendomsskatten og skrur ned varmen i huset. Hun slutter også å kjøpe den halve flasken med vin hun har pleid å ha på lørdager. Den dagen hun setter seg ned i godstolen, ser på bildet av mannen sin og hedrer hans minne.

For noen kan eiendomsskatten være det som betyr at de må gi slipp på små ting som betyr så mye. Er det slik det skal være?

Mener Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti at dette er verdig og rettferdig? Bare fordi pengene skal gå til idretten og andre gode formål så er det ok å pålegge Enkefru Svendsen eiendomsskatt? Kanskje iveren i å bruke penger har gjort blind?

Skedsmo Høyre mener at slik skal det ikke være. Skedsmo Høyre mener at eiendomsskatten er usosial, fordi alle må betale - uansett betalingsevne. Skedsmo Høyre vil fjerne eiendomsskatten så snart som mulig etter kommunevalget. Det finnes andre måter å finansiere idretten og andre gode formål.

Vi vil styre kommunen med ærlighet og omtanke.

Hundremeterskogen

Brum brum. Vi kjenner vel alle til den lille korpulente bjørnen og de andre små dyrene som bor i Hundremeterskogen. En skog som er selve livet for de små dyrene som bor der.

Slik kan det sikkert også føles for de store og små innbyggerne som har en hundremeterskog i sitt nærområde. Den lille skogen er et friområde som gir en liten pause og muligheten til litt luft i en ellers så trang og hastig tilværelse.

Disse små friområdene er under press. Storsamfunnet vil bygge og utvikle, og små friområder som "ingen" benytter er ideelle områder for utvikling, siden infrastrukturen allerede er på plass.

Jeg mener at vi må være mer kritiske til hvordan vi forvalter de friarealer som finnes i kommunen, særlig i allerede bebygde områder. Vi må ikke bygge ned alle grønne lunger i kommunen, vi må la det stå noe igjen til de som kommer etter oss. Vi lever i en verden på lån fra fremtidige generasjoner, kanskje de har andre planer?

Vi skal være oppmerksomme på og at vi må trå mer varsomt frem i slike saker. Skedsmo Høyre ønsker også å lytte til de innbyggerne som allerede bor i slike berørte områder. I flere saker har Skedsmo Høyre sagt nei til nedbygging av grønne områder, og vi vil fortsette å gjøre det fremover.

Vi vil styre kommune med ærlighet og omtanke.

onsdag 22. august 2007

I politisk glasshus?

Under et politisk debattmøte fra Bergen på tv tirsdag 21.8, kom det frem at statsminister Stoltenberg har kritisert Høyre etter skattefusk-saken til Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen. Også Martin Kolberg retter skyts mot Høyre fra partikontoret.

Jeg oppfatter at Arbeiderpartiet ønsker å score politiske poenger på saken. Da burde de kanskje se i egne rekker? Men, det kan jo hende at ingen har fortalt partikontoret i Arbeiderpartiet om hva som skjedde i kjølvannet av avsløringen rundt vannverkssaken på nedre Romerike med en deres egne partifeller.

Daværende Ordfører Andreas Hamnes innrømmet å ha tatt i mot flybilletter til private turer betalt av NRV/RA2. Arbeiderpartiet i Skedsmo tok aldri et oppgjør om saken. De fredet Hamnes og gav han permisjon med full lønn, inntil han selv valgte å gå av som Ordfører. Jeg har ennå ikke hørt noen i Arbeiderpartiet si at det Hamnes gjorde var galt.

Jeg liker ikke slike saker. Alle partier har mennesker i sine rekker - og med mennesker kommer feil. Kan vi forvente noe annet? Hvorfor må partiene gjøre politiske poeng ut av dette?

Uansett hvem som hyler - det setter politikken og valgkampen totalt i skyggen, og gjør det vanskelig for meg som valgkampmedarbeider å få frem hva jeg vil med kommunen i fremtiden.

Sentrale politikere i sentrale sirkusdebatter på tv ødelegger min lokale valgkamp! Det liker jeg ikke!

onsdag 15. august 2007

Miljø på lån

For Skedsmo Høyre er ansvaret for å forvalte naturen og overlate den til neste generasjon i best mulig stand viktig. Derfor legger Høyre "føre-var"- og "forurenseren-betaler"- prinsippene til grunn for miljøpolitikken. Vi har bare miljøet på lån fra fremtidige generasjoner. Derfor ser Skedsmo Høyre at hensynet til miljø skal ivaretas på alle politikkområder. Å løse de store klimaproblemene vi står ovenfor i dag er både en global og lokal utfordring. Skedsmo Høyre vil tenke globalt og handle lokalt.

Høyres visjon er at Skedsmo kommune skal bli en lavutslipps-kommune og gjøre energi og miljø til en merkevare bla ved å ta i bruk ny teknologi fra miljøene på Kjeller. Skedsmos naturressurser og kulturminner må forvaltes og bevares på en måte som gjør at vi kan overlate dem til neste generasjon med god samvittighet.

Derfor ønsker Skedsmo Høyre å innføre en lokal energi- og klimaplan - med eget miljøregnskap. Vi ønsker å ha fokus på å sikre oppfølging av Enøk-tiltak i kommunale bygninger og oppfølging av Enøk-tiltak i nye byggeprosjekter. Kanskje må nye hus bygges på en annen måte for å redusere energi-forbruk. Det skal innføres utslippsfrie kjøretøy i den kommunale hjemmetjenesten. Vi ønsker å kopiere Oslo og innføre en ordning med støtte til utskifting av gamle forurensende vedovner til fordel for nye rentbrennende ovner. Skedsmo Høyre vil ha økt bruk av fjernvarme. Vi vil også øke sorteringen av søppel, både fra husholdninger og bedrifter.

Vi vil styre kommunen med ærlighet og omtanke.

søndag 12. august 2007

Idretten - en viktig verdiformidler

Idretten bidrar til trygge og gode oppvekstmiljøer, og fremmer god helse blant barn og unge. Den organiserte idretten er en av samfunnets mest sentrale verdiformidlere. I tillegg er idretten en av de viktigste arenaene for samfunnsnyttig frivillig innsats. Skedsmo Høyre mener at kommunens primære oppgave innenfor idrett er å sikre bredde- og barneidretten gode og stabile rammer.

Derfor vil Skedsmo Høyre etablere en samarbeidsmodell mellom idrettslagene og kommunen for å sikre drift og vedlikehold av idrettsanlegg. Det vil også være viktig å arbeide for å styrke den daglige driften av idrettslagene. Skedsmo Høyre ønsker også å videreføre gratisprinsippet for barn og unges bruk av kommunale anlegg.

Fokuset i anleggsutviklingen må fortsatt være på idrettsanlegg med stort brukerpotensial og flerbruksanlegg. Idrettsanlegg bør lokaliseres og utvikles slik at de blir viktige sosiale møteplasser der barn og ungdoms interesser og behov er ivaretatt. Derfor vil Skedsmo Høyre sikre bygging av ny flerbrukshall på Skedsmokorset og bygging av nytt kunstgressanlegg på Melbyjordet.

Det vil være viktig at planlegging, bygging og drift av slike anlegg må gjøres i samarbeid med idrettslagene og idrettsrådet. Alle nye anlegg skal bygges med tanke på tilgjengelighet og brukervennlighet for funksjonshemmede. I tillegg vil Skedsmo Høyre arbeide for etablering av et regionalt svømmeanlegg på Romerike, utvikle Lintjernmyra ved Solberg til flerbruksanlegg med skiarena og skytebane og skape et regionalt skøyteanlegg på Romerike.

Omsorg fra fellesskapet

Omsorg er kommunens største og viktigste oppgave. Skedsmo Høyre vil at kommunen skal være garantisten for at alle innbyggere får den hjelp og støtte de behøver i alle livets faser. En 20 åring skal få samtaleterapi når det behøves, slik at livet blir litt enklere, en 40 åring skal få støtte og rehabilitering umiddelbart etter et slag og en syk 60 åring skal få litt hjelp hjemme, slik at man kan bo der lengst mulig.

Det er viktig at kommunen skal være der og tre støttende til overfor den som trenger hjelp og for de pårørende når de trenger hjelpen. Vi ser dessverre tilfeller der rehabilitering kommer for sent eller at pårørende sliter seg ut for å ta vare på en venn, et familiemedlem eller sin partner. Slik skal det ikke være.

Skedsmo Høyre vil at alle skal være en del av fellesskapet men behandles som enkeltmennesker og få den hjelp som de behøver, ikke bare den hjelp kommunen kan gi. Derfor vil Skedsmo Høyre organisere omsorgsapparatet slik at den som trenger hjelp og støtte settes i fokus. Skedsmo Høyre vil innføre en serviceavtale i hjemmetjenesten som sikrer at eldre og andre hjelpetrengende får vite når hjemmehjelpen eller hjemmesykepleien kommer, hva slags oppgaver som skal gjøres, hvor ofte og hvor lenge hjelpen skal vare.

Det skal føles trygt å få hjelp og den som får hjelp skal føle at stoltheten og verdigheten er ivaretatt fra kommunens side. Derfor vil Skedsmo Høyre også utvikle en fasthjelpsordning i hjemmehjelpen og hjemmesykepleien, slik at brukerne får færrest mulig hjelpere å forholde seg til, og at den enkelte får større mulighet til å bestemme hvem som skal utføre hjelpen. Skedsmo Høyre vil også bygge et nytt sykehjem i kommunen for de som behøver en trygg plass når det å bo hjemme er blitt vanskelig.

Vi vil styre kommunen med ærlighet og omsorg.

søndag 29. juli 2007

Samferdselsnyhet fra sør-Frankrike

Når jeg er på ferie i utlandet pleier jeg å følge litt med på nyhetene. For å se hva folk er opptatt av der jeg er. Det er ingen unntak denne gangen på ferie her i sør-Frankrike.

Den store samferdselsnyheten her er at det skal bygges en TGV linje (hurtigtog) mellom Lyon og Nice. Dagens linje via Marseille er for treg. Det er regionene seg imellom som har blitt enige. Jeg håper ikke franske myndigheter spør hva norske myndigheter synes om hurtigtog, da kan det hende at det ikke blir noen flere togprosjekteter her i Frankrike. For en del år siden da TGV kom, bygget franskmennene en linje mellom Paris og Lyon. En stund senere sluttet flyene å fly strekningen, fordi folk foretrakk toget. I Nice åpner snart byens første trikke-linje.

Slik burde det også være i Norge, men det skjer svært lite. Dagens tog i Norge går like fort som for 25 år siden. Er det rart folk kjører bil og tar fly?

Jeg mener tiden er overmoden for å bygge høyhastighetsbane i Norge. Jeg mener det er på tide å satse på bane lokalt og nasjonalt.

onsdag 25. juli 2007

Valgfrihet

På ferie her i sør-Frankrike slår det meg hvor mange hyllemeter det finnes med yoghurt. Utvalget er helt enormt. Små beger og store beger, naturell og med smak. Smaker i alle varianter og fra mange produsenter, og når jeg ser etter gjelder ikke det bare yoghurt, men også mange andre typer matvarer. Selv i de små dagligvarebutikkene finnes et utvalg i mat som overgår det meste som finnes i Norge. Hvorfor er det slik? Hvorfor kan jeg ikke få velge blant så mange yoghurt'er i Norge? Svaret vet vi vel, i mat-Norge styrer landbruket og ikke forbrukeren.

Det liker jeg ikke.

mandag 16. juli 2007

Universel utforming

Stadig dukker de opp i avisene, sakene som forteller om kommunens innbyggere som ikke kommer seg inn på kino eller nå sist; inn i kulturhuset med rullestol.

I 2007 er det hårreisende at dette skjer. For meg er det er en selvfølge at alle innbyggere skal kunne komme seg på kino, på teater eller inn til et offentlig kontor uten å måtte be om hjelp.

Universell utforming er etterhvert blitt et begrep som veldig mange innenfor byutvikling kjenner til. Allikevel får vi sakene som forteller om at man ikke kommer over en fortauskant eller inn på kino. Intensjonene er de aller beste, allikevel får vi resultater som er helt borti natta!

Hva er galt? Er reglene uklare, finnes det smutthull? Er politikerne uklare i sin vilje eller bør vi være mer tydelige med våre krav? Er oppfølgingen av politiske vedtak mangelfull?

Det har vært spurt før om slike saker i kommunen, men det er tydelig at vi må spørre igjen. Derfor har jeg sendt spørsmål til Rådmannen i Skedsmo, for å forsøke å få klarhet i hva som er galt når vi til stadighet ser at ting ikke er kommet i orden.

Dette må vi til bunns i!

torsdag 12. juli 2007

Et samfunn bygd nedenfra

Skedsmo kommune skal kjennetegnes som en mangfoldig kommune der mennesker møtes med respekt, åpenhet og toleranse. Mennesket utvikler seg selv og skaper det gode liv sammen med andre.

For Skedsmo Høyre har fellesskap avgjørende betydning, men fellesskap er langt mer enn offentlig sektor alene.

Mennesket utvikler seg og finner sine røtter i familien, nærmiljøet og ulike frivillige fellesskap som får sin styrke fra det engasjement hver og en bidrar med. Et trygt og livskraftig lokalsamfunn utvikles best gjennom å gi de som bor der handlingsrom og muligheter.

Politikken skal være en medspiller i innbyggernes innsats for å utvikle et godt lokalsamfunn, ikke en motspiller. Derfor vil Skedsmo Høyre utvikle Skedsmo til en ”JA-kommune” med rask og positiv saksbehandling.

Du skal få svar på dine henvendelser når du sender noe til Skedsmo kommune. Du skal ikke måtte sende brev på brev, eller måtte møte opp på rådhuset og true med å ikke forlate rådhuset hvis du ikke får et møte.

Skedsmo Høyre vil at alle skal oppleve å bli møtt med respekt og imøtekommenhet fra Skedsmo kommune, uavhengig av inntekt og styrke til å hevde sine rettigheter. Slik er det dessverre ikke alltid i dag.

Det er på tide med ett skifte! Skedsmo Høyre har klare alternative forslag på hvordan utfordringene i Skedsmo kommune kan løses. Skedsmo Høyre er klare til å ta over styringen etter kommunevalget 10.september.

fredag 6. juli 2007

100 år er nok!

John G. Nordeide skriver i et leserinnlegg i Romerikes Blad 4.7.07 rørende om sin Anita, som han mener må fortsette som Ordfører. Han påpeker at Skedsmo i nesten 100 år har vært styrt av sterke, trauste og rettskafne ledere fra Arbeiderpartiet.

Hallo, hvor har Nordeide vært de siste årene?

Jeg stod selv på torvet i Lillestrøm siste lørdagen før valget i 2003 og hørte Arbeiderpartiets Andreas Hamnes love at det ikke skulle bli innført eiendomskatt, allikevel innførte Arbeiderpartiet med Andreas Hamnes og Anita Orlund i spissen den usosiale skatten på egen bolig. Arbeiderpartiets Andreas Hamnes trakk seg midt i kommunestyreperioden fordi det ble stilt spørsmål om flybilletter som vannverkets Henriksen hadde gitt Hamnes. Er det dette Nordeide mener med rettskafne ledere?

Samtidig roser Nordeide Skedsmo kommune og mener at Skedsmo Arbeiderpartiets kan ta æren for en effektivitet kommune med god kvalitet på tjenestene.

Hallo, hvor har Nordeide vært de siste årene?

Mye er bra, men ser han ikke køen av de som trenger sykehjemsplass eller hjelp til rehabilitering? Ser han ikke kloakken som flyter i kjellere rundt på Skjetten, Åsenhagen og Kjeller eller på Solberg? Hva med det dårlige vedlikeholdet av veier, vannledninger og kommunale bygg? Hva med marken som kryper ut av dusjene på Sten-Tærud skole?

Jeg skjønner at Nordeide må si det han sier, han er selv medlem av Skedsmo Arbeiderparti og står selv på lista til kommunevalget. Han ”glemte” dog å underskive sitt innlegg med den vesentlige opplysningen.

Noen sa en gang: ”Makt korrumperer”. Det er kanskje noe i det? 100 år med Arbeiderpartiet i Skedsmo er nok. Det er på tide med et skifte.

Skedsmo Høyre har klare alternative forslag på hvordan utfordringene i Skedsmo kommune kan løses. Skedsmo Høyre er klare til å ta over styringen etter kommunevalget 10.september.

fredag 29. juni 2007

Skivebom!

I kommunen har vi en skytebane og et aktivt skytterlag. De jobber hardt for å holde aktiviteten oppe og organisasjonen sin vedlike. For det skal de ha all honnør.

Skytterlaget har hatt en skytebane sørvest i Skedsmo i mange år. Men, kommunen har regulert området hvor skytebanen ligger til boligområde. Det betyr at skytebanen forsvinner den dagen noen vil bygge hus i området.

Men hvor skal skytebanen være? I flere saker som jeg har vært med på å behandle i kommunen de siste 4 årene, viser at Arbeiderpartiet i Skedsmo ikke vil si noe om hvor den nye skytebanen skal ligge. I flere år har saken gått fra kontor til kontor på rådhuset uten en løsning.

Hvorfor Arbeiderpartiet ikke vil løse saken om skytebane, må de svare på selv.

Jeg mener at skytterlaget på lik linje med Skjetten fotballklubb og andre idrettslag i kommunen skal ha et sted å være. Hvorfor ikke utvikle Lintjernmyra ved Solberg til et flerbruksanlegg med en skiarena og skytebane?

Ideen er gratis!

torsdag 28. juni 2007

Grønt og kunst

Vi har mange små runde områder i kommunen vår. Noen flate av stein, andre mer bevokste med ugress og andre buskvekster. Bare en sjelden gang ser du et rundt område som ser pent ut.


Kommer du til kommunen med bil, er det disse områdene du først ser. Jeg snakker om rundkjøringer.

I Norge er det nesten en tradisjon at rundkjøringer skal være små og stygge. I utlandet er ofte rundkjøringer store og benyttet som utstillingsvinduer for rik flora og kunst. Hvorfor gjør vi ikke dette her i vår kommune?

Jeg mener Skedsmo kommune skal spørre næringslivet og kunstere om de kunne tenke seg å bidra til å lage mer spennende rundkjøringer.

Ja til grønt og kunst!

En stat i staten?

I dagens Romerikes Blad kan vi lese: "Som eneste distriktsveisjef i landet, sier Nils-Erik Bogsrud nei å sette opp skilt som skal få trøtte sjåfører til å sove noen minutter før de kjører videre".

Litt merkelig blir saken, fordi det er Vegdirektoratet som vil ha skiltene ut langs veiene fordi de tror skiltene kan redde menneskeliv.

Hva er det vi ser konturene av her? Vegdirektoratet skal være øverste fagmyndighet på veier og veisikkerhet og Statens vegvesen er den som skal sørge for at veiene våre bygges og vedlikeholdes. For meg virker det som om Statens vegvesen region Romerike setter seg over Vegdirektoratet og overprøver beslutninger som skal bidra til veisikkerhet.

Værre er det at veien det snakkes om er E6 mellom Jessheim og Minnesund, en strekning som dessverre omtales som "dødsveien". Jeg mener at alle forsøk på å redusere trafikkulykker burde stå uprøvd.

Det er kanskje på tide med en gjennomgang av kommandolinjer og fullmakter innen veisektoren?

[Siste 2007-06-28, kl 18:00]: Romerikes Blad kan nå melde: "Først var det ikke aktuelt – nå vil distriktsveisjef Nils-Erik Bogsrud sette opp de skiltene han har fått".

Det kan se ut som om kommandolinjene fungerer allikevel, og det er godt nytt.

onsdag 27. juni 2007

Vi er rammet av "kubisme"

Skedsmo kommune vokser og stadig nye bygninger dukker opp. Som medlem av hovedutvalg for teknisk/plan er jeg med på å regulere tomter og gjøre vedtak om estetikken i et byggeprosjekt.
Det som slår meg er at veldig mange bygg reises som firkanter med murstein eller pusset betong. Det virker som om arkitektene benytter samme mal når de reiser nye bygg i dag. Vi er rammet av kubisme.

Det er ikke ulovlig å bygge mange like firkantede bygg, men det blir fort et kjedelig bybilde. Jeg ønsker meg en mer allsidig bygningsmasse. At flere bygninger reises med et eget særpreg og gjerne med en høyere kvalitet enn i dag. Jeg mener vi behøver flere bygninger i glass, flere bygninger med utspring og med et uttrykk som gjenspeiler utbygger. Jeg mener også at vi tåler å reise høyere bygninger i deler av kommunen. Det ville vært spenstig og jeg tror at det offentlig rom ville blitt mye mer spennende å bevege seg i.

Herved er utfordringen til utbyggere og arkitekter overlevert.

Gjennomslag for ny Riis-vei

Saken om vei i Riis Terasse har pågått siden 1963. I våres avviste Ordføreren at kommunen har noe ansvar i saken. Innbyggerne har ønsket å få kommunen på banen for å få en løsning i saken.

Jeg mener at i denne saken må det gå an å ha en praktisk tilnærming for å finne en løsning. Både kommunen og innbyggerne gjør lurt i å legge historien i saken til side. Det åpenbare i saken er at Skedsmo kommune har et ansvar for alle sine innbyggere, og kommunen kan når som helst lage et reguleringsforslag for ny vei.

Derfor ba jeg Rådmannen i Skedmo om et svar på hva som er gjort, og hva kommunen kan gjøre for innbyggerne. I Hovedutvalgsmøte 20. juni fikk jeg et svar som ikke var så positivt. Derfor fremmet jeg et forslag om at rådmannen skal legge fram en reguleringsplan for en ny vei for beboerne i Riis Terrasse. Jeg er veldig glad for at hele hovedutvalget støttet forslaget og understreket at det måtte legges frem så snart som mulig.

Når det kommer til bygging av veien vil det selvsagt koste penger. Men det får vi ta når den tid kommer. En reguleringsplan handler ikke om økonomien i prosjektet.

tirsdag 26. juni 2007

Miljø og nærmiljø i Skedsmo

Hvordan ønsker vi at Skedsmo kommune skal se ut i fremtiden? Skal vi bygge ned alle sentrumsnære grønne områder, bare området skal brukes til "gode formål"? Eller skal vi forsøke å ta vare på noe av friområdene? I den senere tid har vi sett at Arbeiderpartiet ønsker å bygge ut flere områder som i dag benyttes til dyrket mark. Vi ser det på Strømmen og vi ser det på Skedsmokorset.

Hvis Arbeiderpartiet i Skedsmo fortsetter denne kursen vil du ganske snart måtte bruke bil, buss eller sykkel først før du kan trå barbeint i gresset. Jeg ser at det blir et stort press på grønne områder i fremtiden. Hvor skal innbyggerne i sentrumsnære områder ha grønne områder? Hvor skal man kunne sparke ball, kaste freesbee eller bare legge seg ned på gresset og nyte solen uten at trafikken kommer alt for nær?

Jeg vil være med å utvikle kommunen og de sentrumsnære områdene, men det må gjøres uten å ødelegge friområdene! Er det bare asfalt, brostein og murpuss som skal råde i sentrumsområder i kommunen? Er et 10 x 10 meter stort grøntområde med en benk en park? Bygges de grønne områder ned, er de borte for alltid.

Jeg vil ha en annen tilnærming til sakene, det er viktig å ha en varsom holdning til nedbygging av eksisterende natur- og friluftsarealer. Jeg ønsker en forsiktig utbygging av Bråtejordet, utvikle området rundt Huseby Gård til et område med park og fritidsaktiviteter og utvikle et parkanlegg på Stortorget i Lillestrøm.

Trafikk på Skedsmokorset

På Skedsmokorset skaper trafikksituasjonen daglig frustrasjon og engstelse. Trafikken kveler normal virksomhet morgen og kveld. Utvikling av næringsliv og tjenester til innbyggerne stopper opp hvis ikke noe gjøres. Derfor la Skedsmo Høyre frem sitt forslag til løsning av trafikksituasjonen på Skedsmokorset fredag 8. juni. Et konkret forslag til hvordan flere veier med gang- og sykkelveier vil gi innbyggerne en enklere hverdag når bilen, sykkelen eller bena skal brukes. Poenget er at man skal slippe å kjøre igjennom ”korset” hver gang man skal på butikken eller i barnehagen.

Selv om vi har tegnet de konkrete forslagene til nye veier med tjukke streker på kartet skal ikke Skedsmo Høyre bestemme nøyaktig hvor veiene skal gå. Hensikten er først og fremst å starte en prosess for å løse trafikkproblemene i området. Alle som er opptatt av trafikken på "korset" må komme på banen nå.

Etter at Skedsmo Høyres forslag ble kjent har vi mottatt mange gode innspill og tilbakemeldinger, som vi skal ta med oss i det videre arbeidet. Penger til våre forslag skal vi bla hente fra fylkets riksveimidler.

Et annet viktig punkt er å få trafikken fra Gjerdrum og Nannestad ut på E6 før Skedsmokorset. Derfor må tunnelen under Vardeåsen bygges snarest, ikke i 2018 som foreslått i Oslopakke 3. Dette er en stat/fylke sak, men Skedsmo Høyre jobber i alle kanaler for å få tunnelen tidligere på plass. Uten tunnelen vil kaos og eksos råde morgen og kveld på Skedsmokorset. Det vil ikke Skedsmo Høyre.

Blogglisten