torsdag 23. august 2007

Stolthet og verdighet

Enkefru Svendsen mistet mannen sin for 15 år siden. De hadde bygd huset sitt sammen og ble gjeldsfrie ennå mens hennes mann levde. Enkefru Svendsen er minstepensjonist og har ikke så mange penger i banken. Hun forsøker å få dagene til å gå i hop. Det koster en del penger å bo i huset de bygde for 60 år siden, men hun vil ikke flytte. I hele hennes voksne liv har hun bodd i det huset, det er hennes eneste fast punktet i en så ellers hastig verden. Hun vil ikke flytte. Så har hun barnebarna og når de har fått noen kroner, har hun ikke mange penger igjen. Men hun klarer seg selv.

Det er da Skedsmo kommune kommer og forteller henne at hun må betale eiendomsskatt. Kommunen har så lite penger, og de som styrer vil bruke mer enn de har. Hun leser i avisen at eiendomsskatten utgjør ikke så mange kroner, så dette må hun klare fordi pengene skal gå til gode formål. Og hvis hun ikke klarer å betale, kan hun søke om fritak eller gå på sosialkontoret.

Enkefru Svendsen og hennes generasjon har lært seg å klare seg selv. Ikke belaste andre med sine problemer. Hun skal også klare seg selv. Stolthet og verdighet - hun søker ikke om fritak eller går til sosialen. Enkefru Svendsen velger å betale eiendomsskatten og skrur ned varmen i huset. Hun slutter også å kjøpe den halve flasken med vin hun har pleid å ha på lørdager. Den dagen hun setter seg ned i godstolen, ser på bildet av mannen sin og hedrer hans minne.

For noen kan eiendomsskatten være det som betyr at de må gi slipp på små ting som betyr så mye. Er det slik det skal være?

Mener Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Kristelig Folkeparti at dette er verdig og rettferdig? Bare fordi pengene skal gå til idretten og andre gode formål så er det ok å pålegge Enkefru Svendsen eiendomsskatt? Kanskje iveren i å bruke penger har gjort blind?

Skedsmo Høyre mener at slik skal det ikke være. Skedsmo Høyre mener at eiendomsskatten er usosial, fordi alle må betale - uansett betalingsevne. Skedsmo Høyre vil fjerne eiendomsskatten så snart som mulig etter kommunevalget. Det finnes andre måter å finansiere idretten og andre gode formål.

Vi vil styre kommunen med ærlighet og omtanke.

Ingen kommentarer:

Blogglisten